Jan Radersma

1948: Geboren in Jakarta

 

1966 – 1970: Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving Den Bosch

“In een schilderij van Jan Radersma [1948] vinden zijn gedachten onderdak, De bouwstenen worden zorgvuldig gekozen. Zij dragen iets van verleden en heden met zich mee en verwijzen naar de wortels van de schilder. Elk beeldelement draagt bij aan het verhaal dat de kunstenaar vertelt en waarvoor het fundament gelegd is in de grond van zijn persoonlijke ervaringen en emoties. Behalve bouwwerk is elk schilderij ook een verslag van zijn ontwikkelingen, vordering en gevoelens. Het wordt in episoden geschreven.” Zo schrijft Wim van der Beek over Radersma.

De huidige episode is een waarin het landschappelijke een grote rol speelt. Het Hollands landschap waarin naast de Kempen ook duidelijk invloeden van het Noorden zichtbaar zijn; de rust en uitgestrektheid van het Friese platteland. De landschappen van Radersma balanceren op de rand van abstractie en figuratie, Hierin zoekt de kunstenaar de uiterste grens op.

Radersma: “het gaat in mijn werk om het benutten van kansen, een kwestie van opletten en om je heen kijken. In het voorbijgaan dient zich van alles aan. Dan zie je een bepaalde lichtinval of bijzondere kleuren”

Koos Tuitjer typeert de landschappen van Radersma als volgt: “Jan Radersma slaagt er ook in,  om in nog geen tien fijne, dunne lijnen een eindeloos uitgestrekt sneeuwlandschap te typeren. Je voelt daarbij sneeuwkou aan je voeten, maar tegelijkertijd houd je de adem in om alle strikte onbeweeglijkheid niet te verstoren. Kijken naar het werk van Jan Radersma, is verplaatst worden in wat hij zag.”

 Radersma werkt onder andere met pigmenten en oliën waardoor kleuren ontstaan die nauwelijks op andere plaatsen voorkomen. Evenals het medium zijn ook de dragers van het werk bijzonder, een gevonden stukje hout, een uitgebeten stuk zink, of een mooie oude kartonnen plaat. Voorwaarde is wel dat er een klik is tussen de kunstenaar en het materiaal.