Jef Gysen

img_0151dsc_3535

dsc_3538

dsc_3537

dsc_3536

Gysen schildert figuratief, werkt thematisch en gebruikt voor zijn thema’s meestal dingen uit zijn nabije omgeving, met een subtiele ondertoon van ironie. Binnen dat thema verkent hij alle schilderkunstige middelen. Jef Gysen doet dat virtuoos en hij schept daar duidelijk plezier in. Hij werkt met en in de verf. Laag na laag bouwt hij op, en in die pasta, waarin alle lagen en kleuren voelbaar blijven, vindt hij zijn beelden.

De expo ‘ viskes’ nestelt zich in de dromerige wereld van de aquaristiek.

Jef groeide op in een aquariumwinkel…uren starend naar de vissen in hun ogenschijnlijke gewichtloosheid, en genoot van de ‘tropical livestock’ kleurenpracht. Hij zag hoe zijn ouders kunstmatige onderwaterwerelden opbouwden, als habitats, achterwanden en bodems met rotspartijen, planten en stenen…en licht…om de heldere flora te benadrukken. Met je neus vlak op de schilderijen ontdek je de kern van Jef’s werk.

Vuurwerk!

Een landschap van verf vol kraters, erupties, spelonken, afgronden. De motieven worden in de verf weggedrukt, uitgesmeerd, vertaald. De afbeelding verdwijnt; het schilderij wordt zichtbaar. Het gaat over een picturale werkelijkheid, over de wereld van het schilderen. Er spreekt een grote onbevangenheid uit én een groot raffinement.

dsc_3543