Marja Koenraad

Marja Koenraad studeerde tekenen en schilderen aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg en aan de Academie voor Beeldende Kunst in Enschede,

Marja Koenraad maakt tekeningen die uitnodigen het delicaat, beweeglijk en soms uitbundig ritme van het lijnenspel te volgen. Marja is gefascineerd door abstracte ornamentiek, folkloristische en decoratieve dessins. Deze inspiratiebronnen zijn terug te vinden in haar pentekeningen, die zijn opgebouwd uit grafische elementen in combinatie met landschappelijke of meer verhalende elementen, maar soms ook een uitgesproken ontwerpkarakter hebben.

Zij verkent de mogelijkheden en toepassingen van de lijntekening. Door gebruik te maken van inkt en verf op papier, soms in combinatie met kleur, legt zij de nadruk op de nuanceringen van het zwart en de kleur, materialiteit en structuur van het papier. Marja werkt op verschillende soorten papier zoals bijvoorbeeld rijstpapier. De structuur van het rijstpapier en handgeschept papier met soms een lichte transparantie, dragen bij aan de wijze waarop de tekening als een stempel of print overkomt.

Inspiratiebronnen zijn onder andere architecturale en kalligrafische ornamenten en decoraties uit verschillende culturen, zoals Indiase blockprints en mandala’s. Maar ook eigentijdse textieldessins, patronen (denk hierbij aan de ontwerpen voor Vlisco stoffen) en tatoeages vinden we terug in het lijnenspel dat feestelijk en stijlvol uitdrukking geeft aan het genot van het kijken.